Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για συμφωνία στις διαπραγματεύσεις | EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
10.12.2015, 14:16 | efsyn.gr
Νέο γύρο συναντήσεων έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο με το δανειστές, προκειμένου μέχρι την Παρασκευή να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για το «ντέρμπι» της εκταμίευσης του ενός δισ. ευρώ. Στόχος να καταλήξουν σε συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου μέτρων που θα κατατεθούν προς ψήφιση μέσα στο Δεκέμβριο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε το πρωί συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών και αντικείμενο τη στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για το οποίο έγινε χθες μια πρώτη διερευνητική συζήτηση, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια.
Χωρίς συμφωνία κύλησε η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών που έφτασαν την Τρίτη στην Αθήνα, αφού στη χθεσινή συνάντηση με τους δύο υπουργούς δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα για τα κόκκινα δάνεια.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.
Η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε σήμερα ότι τις προηγούμενες μέρες έκλεισε το θέμα της προστασίας των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας που πήγε καλά μέσα από τη διαπραγμάτευση.
«Σήμερα είμαστε εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αφορούν και φυσικά πρόσωπα, και επιχειρήσεις, αφορούν μεγάλα γκάμα και γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό πως θα γίνει η διαχείριση αυτών των δανείων, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα πακέτο που οι κερδοσκόποι θα ήθελαν να το εκμεταλλευτούν και παλεύουμε γι΄αυτό ώστε να μην περάσουν σε κερδοσκοπικά funds».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά κόκκινων δανείων.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την «ενεργητική διαχείριση» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Μικρό καλάθι για το ασφαλιστικό
Μπορεί το ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να έγινε σε καλό κλίμα, όμως στο υπουργείο κρατούν μικρό καλάθι αφού σήμερα στη συνάντηση με τους δανειστές η απόσταση που πρέπει να διανυθεί στο θέμα του ασφαλιστικού χαρακτηρίζεται δυσθεώρητη.
Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες για τα επόμενα 3 χρόνια, παρά τις έντονες αντιδράσεις εργοδοτικών φορέων και δανειστών, ώστε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να επιμείνει στην καταβολή εθνικής σύνταξης για όλους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, η οποία θα προέρχεται από φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλεόνασμα σε ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ αποτελεί μεταξύ άλλων το σχέδιο αναδίπλωσης της κυβέρνησης, ώστε αν δεν γίνει τελικά δεκτή από τους δανειστές η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να καταστεί εφικτή η διατήρηση στα ίδια επίπεδα των κύριων συντάξεων.
Δηλαδή, μέσω αυτού του πλεονάσματος και της μεγαλύτερης μείωσης των επικουρικών συντάξεων στόχος είναι να υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνιακή ανάσα για την κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, που απειλεί να κάψει την κυβερνητική πλειοψηφία.
Για το νέο μισθολόγιο του δημοσίου
Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να καλείται να το θέσει σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Η πάγια επιμονή των δανειστών στην απόδοση μπόνους προς όσους δημόσιους υπαλλήλους ή δομές καταγράφουν θετικά αποτελέσματα στην αξιολόγηση δημιουργεί ένα «φόντο» διαφωνίας.
Οι πιστωτές προτίθενται να συνδέσουν των μισθών Δ.Υ. με την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει να αποσυνδέσει το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο.
Επίσης, το κουαρτέτο ζητάει να «ανοίξει» το προς συγκρότηση Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου -μέσω του οποίου θα στελεχώνονται θέσεις αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο, ώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων- και για ιδιώτες.
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Καταρχήν συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ
Σε καταρχήν συμφωνία για τη μετοχοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με βάση την ελληνική πρόταση που προβλέπει διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο και πώληση του υπόλοιπου 49% σε ιδιώτες κατέληξαν χθες οι δύο πλευρές.
Το θέμα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα νέα μέτρα, δεν έχει «κλειδώσει», καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για το μάνατζμεντ, με τον Πάνο Σκουρλέτη να εμμένει στη θέση ότι η διοίκηση πρέπει να ασκείται από το Δημόσιο και τους δανειστές να θέλουν παραχώρηση σε ιδιώτες. Αρχική συμφωνία υπάρχει και για τη μέθοδο αποζημίωσης της ΔΕΗ καθώς συμφωνήθηκε να γίνει σε βάθος χρόνου.
«Μάχη για τα συμφέροντα των πολλών»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ισχυρίστηκε σήμερα (STAR) πως «η κυβέρνηση δίνει μάχη στη διαπραγμάτευση, με βασικό στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολλών, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος».
Σε ερώτηση ποια είναι τα σημεία-αγκάθια της διαπραγμάτευσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτά «έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φαίνεται, με πληροφορίες χθεσινές, ότι πάει με ένα καλό τρόπο, το θέμα των κόκκινων δανείων» για το οποίο μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια σύγκλιση αλλά εκκρεμεί συζήτηση και σήμερα και «θα δούμε πως θα πάει».
Σε ερώτηση σχετικά με το σχόλιο της κυβέρνησης, στις δηλώσεις του Σόιμπλε, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε, απάντησε σε δημοσιεύματα και δηλώσεις του ίδιου που προηγήθηκαν.
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τόνισε στο σημείο αυτό ότι το ΔΝΤ είναι στην Ευρώπη, και αυτό δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για την Ευρώπη, και οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτό. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα ζητήματά της εν μέσω οικονομικής κρίσης» είπε η κ. Γεροβασίλη
Συμπλήρωσε: «Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Ξαφνικά εμείς δεν αλλάξαμε στάση για το ΔΝΤ και το ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Το άλλο είναι ότι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο Πρόγραμμα, αυτό έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία, και η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι, έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο έως το Μάρτιο οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Σημείωσε πάντως πως «είναι άλλο οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι του ΔΝΤ, τις οποίες γνωρίζει, ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και αυτό είναι κάτι που το ξέρει η κυβέρνηση, όμως είναι άλλο να λέει η κυβέρνηση την άποψή της για το ρόλο του ΔΝΤ».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «κάθε φορά που κάποιος θα βγαίνει στο εξωτερικό και θα στρέφεται κατά της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνει και την απάντηση που του αξίζει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
13 προαπαιτούμενα για τη δεύτερη υποδόση του ενός δισ.
Περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο για το ασφαλιστικό