Μηνύματα σε εξωτερικό και εσωτερικό για προσφυγικό και ανακεφαλαιοποίηση | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
11.12.2015, 11:51 | efsyn.gr
Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκαν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στις επίκαιρες ερωτήσεις των Βασίλη Λεβέντη και Ντόρας Μπακογιάννη για το προσφυγικό και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντίστοιχα. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες στο προσφυγικό, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης και εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησής της.
«Η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει»
Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015.
Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών.
Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.
«Η αναπαραγωγή της δεξιάς ατζέντας ενισχύει τον ρατσισμό»
Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Διαχειριζόμαστε το προσφυγικό χωρίς το βάρβαρο λαϊκισμό της βίας» για να προσθέσει «Η αναπαραγωγή της ακροδεξιάς ατζέντας και μέσα στη Βουλή ενισχύει το ρατσισμό».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για το προσφυγικό τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν «προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση», ενώ επισήμανε ότι οι απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν είναι ψέμματα που καλλιεργούνται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη.
Ξεκαθάρισε ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των hot spots δεν επιβλήθηκε από κανέναν, αλλά από τη γεωγραφία και υπογράμμισε ότι «Είναι υποχρέωσή μας η διάσωση και όχι η επαναπροώθηση, που είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο».
Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα νησιά ανταποκρίνεται με ανθρωπιά προσθέτοντας πως υπήρξαν μεμονωμένες αντιδράσεις κατοίκων στη Κω τις οποίες χαρακτήρισε «όχι και τόσο αυθόρμητες». «Κάποιοι δήμαρχοι καλό είναι να μην επενδύουν στο λαϊκισμό, δεν πουλάει το θέμα» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην κριτική για τα όσα συνέβησαν στην Ειδομένη ο κ. Τσίπρας σημείωσε «Στην Ειδομένη αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε δύσκολες επιχειρήσεις της αστυνομίας χωρίς να ανοίγει μύτη».
Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι μπορεί να συμβούν μικροεπεισόδια μεταξύ ταλαιπωρημένων ανθρώπων, αλλά είναι «μικρότερης έκτασης σε σχέση με εκείνα που γίνονται κάθε Κυριακή στα γήπεδα».
«Σε σχέση με τα νησιά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ότι αφορά στη συνθήκη Σέγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή, η ταυτοποίηση. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι, εκεί που πατούν το έδαφος, εκεί να γίνεται και η ταυτοποίηση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
Είπε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, η διαδικασία αυτή γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αστυνομίας και του λιμενικού και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην ταυτοποιείται.
Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της FRONTEX είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα 1600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή, είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία. Και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήσαμε. Όχι για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι το στίγμα που θα σας κυνηγά»
«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, και επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν σε αφελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα σας συνοδεύει για πάντα. Περιμένω, όπως με περίσσια ευκολία ανακοινώσατε τον έλεγχο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ότι θα συμπεριλάβετε και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό τον έλεγχο. Πάντως η ΝΔ θα το ζητήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον πρωθυπουργό.
Όπως υποστήριξε, με την οικονομική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές που προκάλεσε, το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο προχώρησε το καλοκαίρι, τις ανακολουθίες και τις καθυστερήσεις, «χρέωσε τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
«Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, να μην είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:
«Μιλάμε για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση που σε άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αχρείαστη. Είπατε δεν θα πουλούσατε τα “κόκκινα δάνεια” σε ξένα funs. Παραδώσατε τον πλούτο της χώρας, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Σε καμία άλλη χώρα, το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από την κυβέρνηση που κατηγορούσε για ξεπούλημα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πάντοτε διαλαλούσε υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια».
«Καταλαβαίνω την πικρία ορισμένων»
Απαντώντας στην ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του Grexit, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την επίθεσή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνοντας «Στελέχη της ΝΔ – που σήμερα διεκδικούν και την αρχηγία – υποκινούσαν την εκροή καταθέσεων πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτοντας «Έχετε λόγους να ξεχνάτε τη διάλυση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».
«Κοίτα ποιοι μιλάνε» είπε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που λεηλάτησαν τον τόπο επί δεκαετίες» και διερωτήθηκε εάν την καταστροφή σε αυτή τη χώρα την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός να βγει μπροστά και μια κυβέρνηση να διεκδικήσει το δίκιο της στην Ευρώπη ή εκείνοι του «ναι σε όλα». Υπενθύμισε ότι η παράταξη της κ. Μπακογιάννη μιλούσε για success story πριν από έναν χρόνο, ένα success story της 5ετίας που διόγκωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 53 δισ. ευρώ.
«Εμείς θα ξεπλύνουμε τα άπλυτα που αφήσατε τόσα χρόνια σε αυτόν τον τόπο. Θα τα ξεπλύνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε, ακόμη, ότι «Επειδή μιλάτε για επιτροπές. Να κάνουμε όσες επιτροπές θέλετε και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας που προσπαθήσατε να φορτώσετε στον ελληνικό λαό με νυχτερινές τροπολογίες».
Κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού οι τόνοι ανέβηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τον κατηγόρησε για «οίηση» δηλώνοντας «Σας επιστρέφω τα περί οίησης κ. Μπακογιάννη. Δεν είμαι από πολιτικό τζάκι και έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου, ούτε καν αυτή την οίηση δεν έχω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: