Αμφίρροπες εκλογές στην Ισπανία - Φαβορί ο Ραχόι,ο οποίος ψάχνει συμμάχους | AP Photo/Francisco Seco
20.12.2015, 09:40 | efsyn.gr
Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, όπου εκατομμύρια Ισπανοί για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνησή τους σε μια εκλογική μάχη που θεωρείται η πιο αμφίρροπη των τελευταίων 40 ετών. Τα εκλογικά ποσοστά των μικρών κομμάτων θα κρίνουν την τύχη των μεγάλων.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 [τοπική ώρα· 09:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 19:00 [20:00], ενώ λίγη ώρα αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου.
Οι εκλογές έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο αμφίρροπες από τότε που η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία, με τους αναλυτές να προβλέπουν είτε μια νέα περίοδο πολυκομματικών κυβερνήσεων και συναινετικών πολιτικών, ή μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Τα δύο νεοπαγή κόμματα (Podemos και Ciudadanos) αμφισβητούν την κυριαρχία του δικομματισμού και ευαγγελίζονται την αναδιοργάνωση ενός πολιτικού συστήματος που θεωρείται διεφθαρμένο και ανίκανο να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Άλλωστε, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτά τα δύο κόμματα ενδέχεται να καθορίσουν και τη μορφή που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP)του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, προηγείται κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο δεν φαίνεται να υπερβαίνει το 30%.
Αναμένεται να συγκροτηθεί ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, συνεπώς ο νικητής θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση, καθώς δυσκολεύεται να ξεπεράσει το 20%, με τους Podemos και τους Ciudadanos να ακολουθούν κατά πόδας.
Ο ένας στους τρεις από τα 36,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους δήλωσε ακόμη αναποφάσιστος μερικές ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
AP Photo/Francisco Seco
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κατέτειναν στο ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) αναμένεται να καταλάβουν τη δεύτερη θέση, ενώ το κόμμα Podemos (Μπορούμε), το οποίο εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας, και το φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες) διεκδικούν την τρίτη θέση και την πιθανότητα να καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει στις μετεκλογικές συνομιλίες.
Στην Ισπανία μιλάει ο κυρίαρχος λαός
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”rollIn” album_title=”false” album_id=”703″]
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανά τρία σενάρια: μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Αυτό υποδεικνύει ένα πιθανό αδιέξοδο που οι αναλυτές συντείνουν στο ότι θα δημιουργούσε προσκόμματα για το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστώνουν την έξοδο της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, από την ύφεση και την ελαφριά μείωση της ακόμη ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας.
AP Photo/Emilio Morenatti
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, πάντως, στα παρασκήνια της Συνόδου Κορυφής τρόμαξε την Άνγκελα Μέρκελ προβλέποντας ότι το Podemos θα αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη στη χώρα.
Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων λένε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μια μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
AP Photo/Alberto Saiz
Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό πετρέλαιο σημαίνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.
Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: