Γεροβασίλη, Σακελλαρίδης, Καψής, Κεδίκογλου, Μόσιαλος | EUROKINISSI
04.02.2016, 09:55 | efsyn
Μια αξιοσημείωτη στιγμή για την ενημέρωση στη χώρα αποτελεί η επίσημη πρώτη της Ολγας Γεροβασίλη στην αίθουσα Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, στο γνωστό σε όλους μπρίφινγκ, την Τρίτη.
Η επανέναρξή του γίνεται πάντως με καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών από την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ (η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούνταν λόγους καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ των υπουργείων), ενώ η πραγματοποίησή του προορίζεται για εβδομαδιαία, κατά κανόνα κάθε Τρίτη.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι κάμερες και τα φώτα του πρες ρουμ στο κτίριο της οδού Φραγκούδη ξανανοίγουν, ελάχιστες ημέρες μετά την απόφαση της Ν.Δ. για το δικό της μπρίφινγκ προς τους διαπιστευμένους συντάκτες στο ρεπορτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε Παρασκευή, άνευ όμως τηλεοπτικής κάμερας.
Η καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τα προηγούμενα -προ Μνημονίου- χρόνια είχε καταργηθεί το 2011 επί εποχής Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος κατείχε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που κλυδωνιζόταν λόγω των σκληρών μέτρων που εφάρμοζε, των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και της άρνησης παροχής κάθε μορφής συναίνεσης από τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για την ακρίβεια, ο κ. Μόσιαλος είχε αρχικά επιλέξει να «χαλαρώσει» τους όρους διεξαγωγής του μπρίφινγκ και αντί της καθημερινής βάσης, υιοθέτησε το μοντέλο της ενημέρωσης δύο φορές την εβδομάδα χωρίς όμως την παρουσία κάμερας, γεγονός που τελικά οδήγησε στην απαξίωσή του.
Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από τις Ενώσεις και τα Σωματεία Τύπου που καταδίκαζαν ως βαριά οπισθοδρόμηση το κενό πληροφόρησης που θα δημιουργούνταν και την αντικατάσταση του μπρίφινγκ με επιλεκτική ενημέρωση μέσω non paper και τηλεοπτικών παραθύρων.
Η εξαίρεση Πεταλωτή
Αντιθέτως και παρά τη σφοδρότητα των πολιτικών στιγμών που βίωνε από το 2010 και έπειτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση η χώρα, ο πρώτος της εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής συνέχισε -μέχρι τον ανασχηματισμό του σε υφυπουργό Δικαιοσύνης- να απαντά στη «βροχή» των επιθετικών πολύ συχνά ερωτήσεων των δημοσιογράφων.
Ακολούθησε η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Ο εκτελών τότε χρέη εκπροσώπου Τύπου, Παντελής Καψής, μετέφερε τον χώρο της «κυβερνητικής ενημέρωσης» στη Βουλή, αφού κρίθηκε πιο βολικός για τους συντάκτες. Η πρακτική ήταν -εκτός ειδικών περιπτώσεων- η «off ενημέρωση», δηλαδή χωρίς τα λεχθέντα να καταγράφονται επίσημα ή να δίνεται δημοσιότητα στις ερωτοαπαντήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τρικομματικής Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Σίμος Κεδίκογλου, δεν άλλαξε την πεπατημένη της προβολής των απόψεων του Μαξίμου από βολικούς διαύλους αντί της ομαδικής και δημόσιας «βασάνου» του μπρίφινγκ.
Στην ίδια γραμμή πορεύτηκε η διάδοχός του Σοφία Βούλτεψη. Αν και νεαρός και άπειρος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν φοβήθηκε τη live ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και οι προβολείς θα άναβαν ξανά, κάθε Δευτέρα (για τους ξένους ανταποκριτές), Τρίτη και Πέμπτη.
Εμπνευστής του μπρίφινγκ εν Ελλάδι είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος το εγκαινίασε το 1982 με εκπρόσωπο τον Δημήτρη Μαρούδα σε κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα. Αλλοι εκπρόσωποι επί ΠΑΣΟΚ που έβαλαν τη σφραγίδα τους ήταν οι Κ. Λαλιώτης, Δ. Ρέππας και Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ από τη Ν.Δ. οι Β. Πολύδωρας, Θ. Ρουσόπουλος και Ευάγγ. Αντώναρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Off the record συζήτηση με τους δημοσιογράφους καθιερώνει η Ν.Δ.