Σε εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται ένα από τα εσωτερικά μέτωπα που έχει απέναντί της η κυβέρνηση, αυτό των αγροτικών μπλόκων. Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα, συμπεριλαμβανομένου του μπλόκου της Νίκαιας. Ο πρωθυπουργός από τη Βουλή απηύθυνε ο ίδιος το κάλεσμα προς τους αγρότες, ωστόσο υπήρξε σκληρός, καθώς τους έφερε αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία. Με άλλα λόγια, ενώ το ραντεβού φερόταν να έχει ήδη κλειστεί, ο Τσίπρας σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν φόρους όπως η υπόλοιπη κοινωνία.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να δίνει την εικόνα ότι τη μεταστροφή των αγροτών που άνοιξαν χθες τα μπλόκα και προσήλθαν σε νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό την έφερε η επιμονή της στον διάλογο. Ωστόσο, χθες υπήρξε και η απειλή της διάλυσης των μπλόκων με το «άγριο» διά της εισαγγελικής παραγγελίας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με την οποία καλούσε τους κατά τόπους εισαγγελείς να διαπιστώσουν αν προκύπτει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Χθες το πρωί, άλλωστε, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διένειμε δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, με την οποία καλούσε και πάλι τους αγρότες σε διάλογο («Διάλογο, διάλογο, διάλογο, δεν γίνεται διαφορετικά. Παιδιά, θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα»). Μάλιστα στην παρέμβασή του αυτή ο υπουργός είχε επισημάνει πως «σκηνές σαν και αυτές που είχαν βιώσει (σ.σ.: οι αγρότες) προηγούμενες περιόδους, είτε ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα είτε στέλνοντάς τους τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν».
Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας η κυβέρνηση ανέμενε σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης, καθώς, όπως ανέφεραν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ανέλυσε διεξοδικά με παραδείγματα και στοιχεία την κυβερνητική πρόταση στους εκπροσώπους των 52 μπλόκων που παρέστησαν.
Η σκλήρυνση της στάσης τους στα μπλόκα αμέσως μετά χαρακτηριζόταν «αδικαιολόγητη» από την κυβέρνηση και αποδιδόταν σε πολιτικές πιέσεις να μην σπάσουν οι αποκλεισμοί των τρακτέρ, καθώς κατά τα λοιπά η πρόταση για αφορολόγητο στα 9.500 και κλιμακωτή εισφορά για εισόδημα μέχρι 20.000 χαρακτηριζόταν από τα κυβερνητικά στελέχη ως «συμφέρουσα για το 90% των αγροτών», δηλαδή τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Η εκτίμηση που υπήρχε στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν ότι οι αγρότες με την πάροδο των ημερών και όσο θα ενημερώνονταν καλύτερα από τους εκπροσώπους τους για την πρόταση θα συνειδητοποιούσαν πως είναι προς το συμφέρον τους και επομένως δεν θα είχαν λόγο να παραμείνουν στα μπλόκα. Ωστόσο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση δεν έδειχνε ανοιχτή σε συνάντηση με όσους δεν είχαν προσέλθει τη Δευτέρα (δηλαδή τους αγρότες της Νίκαιας) και άφηνε να εννοηθεί ότι τα περιθώρια του διαλόγου έχουν εξαντληθεί.
Πάντως, είναι γεγονός πως η κυβέρνηση πόνταρε και στο ροκάνισμα του χρόνου, καθώς η έλευση του Μαρτίου εκ των πραγμάτων επιβάλλει την επιστροφή των αγροτών στις γεωργικές τους εργασίες.
Από την άλλη, το κλείσιμο των εθνικών οδών και του Προμαχώνα επί έναν μήνα περίπου άρχισε να εντείνει το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία και το εμπόριο, ενώ το σκηνικό των διαμαρτυριών των φορτηγατζήδων για τα μπλόκα αλλά και του εγκλωβισμού προσφύγων που ήθελαν να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ διαμόρφωσε μέσα σε λίγες ώρες εικόνα χάους, η οποία κρίθηκε ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στο Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως και οι αγρότες δείχνουν πλέον σημάδια κόπωσης.
Παρόμοια Άρθρα:
Το Δημόσιο ξανά στο… χειρουργείο