TVXS Ανάλυση | 07:49 | 18 Μαρ. 2016
Με «εκπτώσεις» στην εθνική σύνταξη, διάσωση του αφορολόγητου με αντάλλαγμα επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα, και με εικόνα χάσματος στα κόκκινα δάνεια παίζεται το τελευταίο (;) 48ωρο του – επαναλαμβανόμενου – θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η εκτίμηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου μετά το νέο μπαράζ των χθεσινών διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο είναι πως, παρά την απόσταση που χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές, η συμφωνία στα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης μπορεί να κλείσει έως αύριο, Σάββατο. Ωστόσο το συνολικό κλείσιμο της αξιολόγησης δεν διαγράφεται εφικτό να κλείσει άμεσα, με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο την – επί της αρχής τουλάχιστον – συμφωνία σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια και με εκπροσώπους των δανειστών να δείχνουν ως χρονικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Με αυτά τα δεδομένα, και μετά από σημαντικές υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, δείχνουν μέχρι τώρα να ανοίγουν γέφυρες προσέγγισης σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ αντιθέτως από το μέτωπο των κόκκινων δανείων εκπέμπονταν χθες το βράδυ οιωνοί εμπλοκής.
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα προοδευτικό σύστημα το οποίο παίρνει περισσότερο από τους πλούσιους και λιγότερο από τους φτωχούς», δήλωσε στη 1 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος μετά τη νέα συνάντησή του με το κουαρτέτο.
Κατά τις πληροφορίες, σ΄αυτή τη νέα συνάντηση «κερδήθηκε η μάχη του αφορολόγητου», το οποίο φαινεται πως θα παραμείνει στα 9.000 ευρώ και δεν θα μειωθεί όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Το αντάλλαγμα θα είναι οι προσθετες επιβαρρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα, πάνω από 20.000 ευρώ, με εισαγωγή νέων και περισσότερων φορολογικών κλιμακίων και με ανώτατο συντελεστή το 50%.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στο φορολογικό, μεγάλη πρόοδος στο ασφαλιστικό αλλά υπάρχει μια απόσταση πιο μεγάλη στα κόκκινα δάνεια»,συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας και το στίγμα για το πού ακριβώς βρίσκεται η διαπραγμάτευση.
«Ζητούν να πωλούνται τα πάντα»
Λίγο νωρίτερα, το δικό του στίγμα είχε δώσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σατθάκης για το χάσμα στα κόκκινα δάνεια: «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του, με την σαφή επισήμανση ότι «υπάρχει απόσταση».
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου σε κοινό μέτωπο επιμένουν, κατά τις πληροφορίες, να απελευθερωθούν πλήρως οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν τα στεγαστικά.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές φέρονται να αποδέχονται την εξαίρεση μόνον τμήματος των στεγαστικών που αφορούν την πρώτη κατοικία και ορισμένων ακόμη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, από εκεί και πέρα ωστόσο ζητούν γενικευμένες πωλήσεις σε distress funds.
Η απαίτηση των δανειστών, μάλιστα, είναι να υπάρξει άμεση εφαρμογή του νέου καθεστώτος καθώς απορρίπτουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για σταδιακή απελευθέρωση σε βάθος τριετίας. Απορρίπτουν, επίσης, και τις κυβερνητικές προτάσεις για εξαίρεση από τις πωλήσεις των καταναλωτικών δανείων μέχρι 20.000 ευρώ, των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 250.000 ευρώ και των δανείων των επιχειρηματικών δανείων έως 500.000 ευρώ.
«Μαχαίρι» σε εθνική σύνταξη και επικουρικές
Στο πιο μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εκείνο του ασφαλιστικού, οι γέφυρες για τη συμφωνία φαίνονται να στηρίζονται στην «ανταλλαγή» εισφορών – επικουρικών και στη μείωση της εθνικής σύνταξης.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «αναγκαίες υποχωρήσεις».
Κατά τις πληροφορίες, οι εν λόγω υποχωρήσεις αφορούν σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, με τους δανειστές να δίνουν ως αντάλλαγμα την έγκρισή τους στην παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μάλλον σε ποσοστό κοντά στο 1%.
Μερική υπαναχώρηση διαγράφεται και στο θέμα της εθνικής σύνταξης που φαίνεται να οδεύει σε σύστημα δύο ταχυτήτων: Μετά τα 20 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ όπως είχε εξαγγελθεί, στα 15 έτη ασφάλισης όμως το ποσό θα περιοριστεί περί τα 340 ευρώ. Τις πιο σκληρές απαιτήσεις εδώ εμφανίζεται να έχει το ΔΝΤ που ζητά εθνική σύνταξη μόνον 320 ευρώ ακόμη και στα 20 έτη ασφάλισης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Τι φέρνει ο προσφυγικός άνεμος
Οι δυο «έσχατες» θυσίες για να κλείσει η αξιολόγηση