Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία από το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις ενός brexit με αυτές που θα επιφέρει το τέλος της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας θα έχει σημαντικό κόστος, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, αναφέρθηκε και στην παρούσα συγκυρία, υποστηρίζοντας ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, έρχεται σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια «παγίδα» χαμηλής ανάπτυξης:
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές σε άλλες χώρες…. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά σε τι θα σήμανε μια ”ανώμαλη προσγείωση” στην Κίνα. Το brexit είναι κάτι ανάλογο.
Η σχετική ανάλυση από τον ΟΟΣΑ καταγράφει πως η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018 θα είναι χαμηλότερη κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εάν η χώρα αποφασίσει την έξοδο στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ε.Ε.
OECD
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το brexit θα φέρει αλυσιδωτές συνέπειες και σε άλλες χώρες: Η ιρλανδική οικονομία -λόγω των στενών εμπορικών και οικονομικών δεσμών με τη Βρετανία- θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,25%, η οικονομία της ευρωζώνης κατά 1%, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη -κατά μέσο όρο- κατά περίπου 0,5%.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, «επώνυμες φωνές» επιχειρούν να τρομοκρατήσουν είτε τους Βρετανούς είτε τους Ευρωπαίους πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες που φέρεται ότι θα έχει το brexit.
Έντονες πιέσεις από Γιούνκερ, εκκλήσεις από Ολάντ
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί ισχύουσες συνθήκες ούτε να πιέσει για στενότερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του brexit.
Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση υπαρχουσών συνθηκών, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των κρατών μελών. Σε μια τέτοια κατάσταση, το να πιέσουμε για να βαθύνουν οι υπάρχοντες κανόνες για την ευρωζώνη δεν θα ήταν ρεαλιστικό.
Πάντως, ο Γιούνκερ απέκλεισε μια σπασμωδική αντίδραση από μέρους των Βρυξελλών στο ενδεχόμενο μιας βρετανικής αποχώρησης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, απεύθυνε έκκληση προς τους Βρετανούς, σημειώνοντας πως«ελπίζει να θυμηθούν τους στενούς δεσμούς που έχουν με την Ευρώπη.
«Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα το θυμηθούν όταν φθάσει εκείνη η ημέρα…», δήλωσε, αναφερόμενος στον δεσμό που δημιουργήθηκε «πριν από 20 και πλέον χρόνια» μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης με την κατασκευή της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, σήμερα, μιας άλλης σήραγγας, εκείνης του Γκοτάρ στην Ελβετία:
Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποτε μία ημέρα που θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο από τη Γαλλία προς τη Βρετανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σκληρή μάχη πριν το δημοψήφισμα