Η ημερίδα για τον απολογισμό των 15 μηνών λειτουργίας της Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έβγαλε πολλά «λαβράκια» | ΙΝΤΙΜΕ/NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
22.07.2016, 14:06 | efsyn
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για την απεγνωσμένη αντίσταση του παλαιού συστήματος στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης διακήρυξε ότι «η ασυλία τελείωσε για όλους» και ανέφερε ενδεικτικά σκάνδαλα και υποθέσεις που βγαίνουν από το συρτάρι και παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης: εξοπλιστικά, ΑΤΕ, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΤΑΙΠΕΔ, δάνεια κομμάτων, κατευθυνόμενες κρατικές διαφημίσεις ΔΕΗ, σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ, ΙΚΑ, δάνεια ΜΜΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Παραδέχτηκε ότι «ακόμα προσπαθούμε να μάθουμε τι συνέβαινε στο μεγάλο πάρτι τόσα χρόνια στη χώρα». Και αγγίζοντας την ουσία είπε ότι μόνο τα διαφυγόντα έσοδα από τα προϊόντα λαθρεμπορίας κοστίζουν όσο τα υπολογιζόμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.
Πόσο αποτιμώνται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ; τον ρωτήσαμε. «Σχεδόν 2,5 δισ.ευρώ. Τα έσοδα που χάνει το κράτος από τα λαθραία τσιγάρα και ποτά υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα καύσιμα τότε ξεπερνάμε και τον ΕΝΦΙΑ», μας απάντησε.
Τα αναλυτικά στοιχεία
Στη χθεσινή ημερίδα απολογισμού των 15 μηνών λειτουργίας της Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, παρουσία υπουργών και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δεν παρουσιάστηκαν μόνο οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη, ούτε οι περισσότερες από 10 υπηρεσίες που μάχονται κατά της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.
Αλλά δόθηκαν και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις επιτυχίες των αρχών κατά ενός εγκλήματος με θύμα το δημόσιο συμφέρον και την ίδια την κοινωνία της οποίας υπονομεύεται το παρόν και το μέλλον.
■ Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τις αρχές Ιουλίου εκδόθηκαν 290 διαταγές δέσμευσης ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων σε υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Οπως αποκάλυψε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, το ίδιο διάστημα σχηματίστηκαν και διαβιβάστηκαν 191 δικογραφίες από τη γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 94 καταλογίζοντας 180 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα.
Από την υπόθεση των 65 cd’s σχηματίστηκαν 284 προκαταρκτικές δικογραφίες και περατώθηκαν οι 36, στις οποίες αναλογούν 99 εκατομμύρια. Πάνω από 1.000 δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στις φορολογικές αρχές προερχόμενες από τις λίστες των ομολόγων και Μπόργιανς.
«Το ερώτημα είναι πώς και πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των υποθέσεων στις διαβιβασμένες δικογραφίες;» είναι η φράση που συμπυκνώνει την αγωνία του κ. Αθανασίου, ο οποίος μέχρι τον Απρίλιο είχε στη διάθεσή του μόλις 18 άτομα και ελέγχους που αφορούν δυνητικά 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών προσώπων.
■ Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ από κατηγορούμενους στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων επιστράφηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε από τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο της προδικαστικής και ανακριτικής διερεύνησης έπειτα από εισήγηση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου υπέρ του Δημοσίου, ενώ όπως είπε η δεσμευμένη κινητή και ακίνητη περιουσία των υπολόγων αγγίζει τα 450 εκατομμύρια.
■ Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: το 2014 σε ελέγχους σε συμβάσεις αξίας 35,5 εκατ. ευρώ διέκοψε τις συμβάσεις στο 85% εξ αυτών αξίας 29,9 εκατ., ενώ το 2015 διέκοψε το 73% των συμβάσεων που ήλεγξε συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Αρχής Χ. Δετσαρίδη, ο οποίος μίλησε για τον προνομιακό τομέα ανάπτυξης παράνομων δραστηριοτήτων στις δημόσιες συμβάσεις που στην Ελλάδα των μνημονίων αγγίζουν το 9% του ΑΕΠ και στην Ε.Ε διπλάσιο ποσοστό.
■ Την πρωτιά για τη χώρα μας πέρσι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων, που ξεπέρασαν τα 634 εκατομμύρια τεμάχια με αναλογούντες φόρους άνω των 113 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το στέλεχος της Γ.Γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς Στ. Τσίρμπας.
Παρουσιάζοντας τις διαδρομές των παράνομων κυκλωμάτων μίλησε για τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές κατά της απάτης που οδήγησαν σε διάστημα επτά μηνών στην κατάσχεση 11 εμπορευματοκιβωτίων με πάνω από 125 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και διαφυγόντα έσοδα άνω των 23 εκατ. ευρώ αλλά και την επιτυχία των ελληνικών τελωνειακών αρχών και του ΣΔΟΕ που το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου εντόπισαν πέντε κοντέινερ με περισσότερα από 58 εκατ. τσιγάρα, στα οποία αναλογούσε φόρος 10.751.164 ευρώ.
Η δημόσια διοίκηση
Την ύπαρξη παρόμοιων ζητημάτων στους ίδιους φορείς έχει διαπιστώσει στο ένα εξάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων της η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, μοτίβο ενδείξεων διαφθοράς, όπως για παράδειγμα η παράλειψη διοικητικών ελέγχων που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ανέδειξε και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ι. Σαγιάς.
Πέρα από την παγιωμένη διαφθορά, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Δ. Κασσαβέτης έθιξε και την κακοδιοίκηση που φτάνει να αποτελεί συνώνυμο του ανενεργού δικαίου επιτρέποντας στη διαφθορά να ανθήσει. Μίλησε για «προσοδοκυνηγούς, συστημικούς και συστηματικούς» και για «καθολική κρίση συλλογικότητας» με συνέπεια να τείνει να «εκλείψει η έννοια του δημόσιου συμφέροντος».
Κι έκανε λόγο για τις 712 επιθεωρήσεις-πορίσματα του 15μηνου που ήρθαν να προστεθούν στις 3.326 εκθέσεις της περιόδου 2010-14, με «πρωταγωνίστρια» την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα υλικό που πρέπει να αξιοποιηθεί επιτέλους από τους κρατούντες…
Τι έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ
Σημαντικό ήταν το έργο από τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) το 2015 που παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας του Κ. Χρήστου:
● Από τους 24.273 ελέγχους που πραγματοποίησε βρέθηκαν συνολικά 10.496 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 421.029 παραβάσεις διαμορφώνοντας ένα μέσο ποσοστό παραβατικότητας 43,24%.
● Ανοιξαν 27.041 νέες υποθέσεις προς επεξεργασία, εκδόθηκαν 19.683 νέες εντολές ελέγχου, συντάχθηκαν και διαβιβάστηκαν 8.237 αναφορές προς διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ υπεβλήθησαν 965 πορισματικές αναφορές σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών για διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και περιπτώσεις προσαύξησης περιουσίας από αδήλωτη φορολογητέα ύλη.
● Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά δημοσίων λειτουργών άνοιξαν 200 νέες υποθέσεις.
● Για θέματα παράνομων επιδοτήσεων, ξεκίνησε η διερεύνηση σε 13 υποθέσεις συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών έργων, 25 αμιγώς αγροτικές επιχορηγήσεις και 13 επιχορηγήσεις με εθνικούς πόρους, χώρια οι 18 έλεγχοι κατόπιν αιτημάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF).
● Οι περσινοί 11.254 καλοκαιρινοί έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις απέδωσαν 3.344 παραβάτες και 12.865 παραβάσεις διαμορφώνοντας μέσο ποσοστό παραβατικότητας 29,71%.
● Τα 171.634.000 λαθραία τσιγάρα έφτασαν οι κατασχέσεις στις επιχειρήσεις του ΣΔΟΕ με τα τελωνεία, με τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο από τους αναλογούντες δασμούς και φόρους να ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ.
● Τους 3.102 έφτασαν οι έλεγχοι προσδιορισμού προσαύξησης περιουσίας από άγνωστη πηγή και αιτία, ενώ από την ολοκλήρωση του ελέγχου σε 49 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ το 2014, πέρσι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 116 πρόσωπα αυξάνοντας τις βεβαιωμένες οφειλές από 26.620.923 σε 178.313.978 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: