Εξεταστική
Οι τράπεζες προ κρίσης έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις, είπε μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Πήγασος», Φώτης Μπόμπολας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε τράπεζες και ΜΜΕ.
Ο επικεφαλής της Πήγασος -εκδίδει τις εφημερίδες Εθνος και Ημερησία ενώ είναι μέτοχος στην εταιρία του Mega, Τηλέτυπος- άφησε αιχμές για τον ΔΟΛ, ενώ είπε ότι, για την κατάσταση στο κανάλι (Mega) φταίνε οι μέτοχοι και όχι η κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της Πήγασος άφησε, επίσης, σαφή υπονοούμενα εναντίον «ανταγωνιστών» για επιεικείς ρυθμίσεις που πέτυχαν σχετικά με τα δικά τους δάνεια.
«Έγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιριών που είναι ανταγωνιστές, ζήτησα το ίδιο αλλά ακόμη δεν κατάφερα να πάρω τέτοια ρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι όταν ρωτήθηκε (από τον Ανδρέα Λοβέρδο) ποιους εννοεί, απάντησε: «Ο ΔΟΛ πήρε ρύθμιση στα δάνειά του, η Πήγασος ακόμα προσπαθεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• [LIVE]: Στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια καταθέτει ο Φώτης Μπόμπολας
«Απόψεις του Καψή»
Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Μπόμπολα να πάρει αποστάσεις από τον διευθυντή ενημέρωσης του Mega Μανώλη Καψή, ο οποίος προ ημερών υποστήριξε ότι στον φάκελο που απέστειλε η Τηλέτυπος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές υπήρχε φορολογική ενημερότητα και, άρα, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης που υποστηρίζει το αντίθετο ψεύδεται.
«Πρόκειται για απόψεις του Καψή. Δεν έχει πάρει κατεύθυνση από μετόχους ή από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει να συνεδριάσει πολύ καιρό».
Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το πώς έφτασε το Mega σε αυτό το σημείο μίλησε για συμφέροντα άλλων μετόχων που έχουν σχέση με άλλα κανάλια και πιθανόν δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Mega.
Σε άλλη ερώτηση, εάν επιθυμεί να συνεχίσει, σε περίπτωση που το κανάλι ξεπεράσει τα προβλήματά του, απάντησε: «Δεν ξέρω αν θέλω να συνεχίσω».
Παράλληλα ο κ.Μπόμπολας ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδερφός του «δεν είμαστε διαπλεκόμενοι. Έχουμε στοχοποιηθεί».
Ο Φώτης Μπόμπολας ανέφερε ότι η Πήγασος έλαβε τον Απρίλιο του 2016 Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ -το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2014- προκειμένου να αποπληρώσει προηγούμενα τραπεζικά δάνεια, από το οποίο κατέβαλε 3,5 εκατ ευρώ για την αποπληρωμή τόκων.
Για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Σε ό,τι αφορά στη μη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Τηλέτυπος από τους άλλους μετόχους, ανέφερε πως ο ίδιος είχε συμφωνήσει ο Πήγασος να συμμετάσχει σε αυτή την αύξηση, όμως «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους άλλους δύο, και μόνος μου δεν μπορούσα να σηκώσω το βάρος λειτουργίας της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ».
Σε ό,τι αφορά τέλος τη συμμετοχή του ιδίου στην εταιρεία STOIXIMAN.GR ανέφερε πως η εταιρεία αυτή είναι ευρωπαϊκή και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει σε αυτήν η σύζυγός του και αυτός. Η φορολόγηση τής εταιρείας γίνεται με συντελεστή 35%, που όπως υποστήριξε ο κ. Μπόμπολος, είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει συντελεστές 25%.
Ανέφερε επίσης ότι στην εταιρεία STOIXIMAN.GR συμμετέχει και ο κ. Μάρης, στον οποίο όπως είπε είχε προτείνει να μετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου στο MEGA. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και σε άλλους επιχειρηματίες, όμως η προσπάθεια για διεύρυνση των μετόχων τελικά δεν ευοδώθηκε.
Τα προβλήματα στη μισθοδοσία
Για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων του σταθμού, είπε ότι σήμερα 25 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από τα έσοδα της ταινιοθήκης, είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μισθοδοσία.
«Ο ίδιος ενίσχυσα το Mega μέσω της εταιρείας ΑΝΩΣΗ Α.Ε. Πήρα δάνειο, βάζοντας υποθήκη το σπίτι μου, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως υπάρχουν μέτοχοι που συμμετέχουν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και δεν ενδιαφέρονται».
Οι τραπεζικές οφειλές της Πήγασος
Ερωτηθείς για το ύψος των τραπεζικών οφειλών της Πήγασος και των θυγατρικών της, ο επικεφαλής της απάντησε ότι αυτό ανέρχεται στα 160 εκατ ευρώ. Σ’ αυτό, όπως είπε, προστίθεται το εν τρίτο των οφειλών της Τηλέτυπος, η οποία χρωστά 112 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπόμπολας απέδωσε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις στην κρίση («η διαφημιστική δαπάνη μειώθηκε κατά 75% από όταν δόθηκαν τα δάνεια») και στο πλήγμα που έχει δεχτεί η έντυπη πληροφόρηση από το Διαδίκτυο («όχι μόνο εδώ αλλά και παγκοσμίως»).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Οι 7 μνηστήρες των τηλε-αδειών και το κομμένο Mega
Το υπουργείο Εργασίας μηνύει το Mega για τους απλήρωτους…