Η Σύνοδος της Ιεραρχίας εκτός των άλλων, ζητάει για ένα χρόνο να μη γίνει αλλαγή στα βιβλία | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
05.10.2016, 16:25 | efsyn.gr
Δεκτό έγινε από τον πρωθυπουργό το αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το ζήτημα των θρησκευτικών έχει προκαλέσει ανοιχτή αντιπαράθεση με τους δύο άνδρες να έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά στις 19.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αμετακίνητη στις θέσεις της η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γραμμή» της κυβέρνησης θα παραμένει αμετακίνητη και ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στον αρχιεπίσκοπο πως το πρόγραμμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών θα εφαρμοστεί κανονικά απορρίπτοντας αίτημα της Ιεραρχίας της εκκλησίας για παράταση ενός έτους στην αλλαγή των βιβλίων των θρησκευτικών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου θα παραστούν και οι υπουργοί Παδείας και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Φίλης και Πάνος Καμμένος, αντίστοιχα.
Το αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Έθεσε «θέμα Φίλη» αλλά…
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου της αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, ανέβασε τους τόνους υποστηρίζοντας ότι «ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας, για το θέμα των θρησκευτικών» ωστόσο, οι εξελίξεις… τον ξεπέρασαν.
Εμμέσως, ο εκπρόσωπος Τύπου της αρχιεπισκοπής, έθεσε «θέμα Φίλη», μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Κονιδάρης που απηχεί της απόψεις του αρχιεπισκόπου αλλά όχι της Ιεραρχίας της εκκλησίας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου» επιχειρώντας να κάνει διακριτές των αποστάσεις μεταξύ του τέως και του νυν αρχιεπισκόπου.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε τέλος, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα».
Σχολιάζοντας το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ο Χ. Κονιδάρης, σημείωσε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερος σκοταδισμός από τον φονταμενταλισμό όσων νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Ο φονατμενταλισμός των ελάχιστων αντικληρικαλιστών στοιχείων στη χώρας μας αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα».
Παρέμβαση των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων
Στο μεταξύ, παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για το μάθημα των θρησκευτικών κάνουν οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου, εκφράζοντας καταρχάς την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την εφαρμογή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17.
Μοναδικό κίνητρο και στόχος, όπως αναφέρουν, ήταν «η ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που διάφορες πολιτικές πλευρές έδειχναν να υποβαθμίζουν τη θέση του στο σχολείο».
Υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά ότι το μάθημα «δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παράδοση του τόπου μας, στην ορθόδοξη χριστιανική. Δεν έχει κατηχητικό χαρακτήρα, καθώς η κατήχηση είναι μια υπόθεση της Εκκλησίας και της οικογένειας, όχι του σχολείου». Όπως τονίζουν: η αίσθηση ότι υπάρχει «πολλή θρησκειολογία» ή ότι είναι «ουδετερόθρησκο» δεν είναι ακριβής. Ασφαλώς, εξάλλου, το μάθημα δεν είναι «θρησκειολογικό». Απορρίπτουν εξάλλου, την κατηγορία ότι το μάθημα προωθεί τον θρησκευτικό συγκρητισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: