Σεξισμός ή έμφυλη διάκριση είναι μία προκατάληψη ή διάκριση σχετικά με το φύλο ενός ατόμου (βιολογικό και κοινωνικό). Ο σεξισμός μπορεί να αφορά και τα δύο φύλα, αλλά έχει αποδειχτεί ότι αφορά ειδικότερα τις γυναίκες. Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλων και μπορεί να μιλάει για την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο. Ο ακραίος σεξισμός μπορεί να υποθάλπει τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας.
Στερεότυπα των φύλων (Ρόλος φύλου)
Τα στερεότυπα των φύλων είναι ευρέως διατηρημένες πεποιθήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των γυναικών και των ανδρών. Εμπειρικές μελέτες έχουν βρει ευρέως διαδεδομένες πολιτισμικές πεποιθήσεις ότι οι άντρες είναι κοινωνικά πιο πολύτιμοι και πιο ικανοί από τις γυναίκες σε μία σειρά από δραστηριότητες. Ο Ντάστιν Τόμαν (Dustin B. Thoman) και οι άλλοι (2008) υποθέτουν ότι “Η κοινωνικο-πολιτισμική υπεροχή της ικανότητας πάνω από άλλους παράγοντες στο στερεότυπο μαθηματικά και φύλο ίσως να έχει αντίκτυπο στις γυναίκες όσον αφορά στα μαθηματικά”. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, στο οποίο συγκρίνονται τα μαθηματικά αποτελέσματα γυναικών κάτω από δύο διαφορετικούς παράγοντες του στερεότυπου μαθηματικά και φύλο, οι οποίοι είναι η ικανότητα στα μαθηματικά και η προσπάθεια στα μαθηματικά αντίστοιχα, ο Τόμαν και οι άλλοι παρατήρησαν ότι η απόδοση των γυναικών στα μαθηματικά είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από το στερεότυπο της αρνητικής ικανότητας, το οποίο έχει επιρροές από κοινωνικο-πολιτισμικές πεποιθήσεις στις ΗΠΑ, από τον παράγοντα της προσπάθειας. Ως αποτέλεσμα του πειράματος και των κοινωνικο-πολιτισμικών πεποιθήσεων στις ΗΠΑ, ο Τόμαν και οι άλλοι κατέληξαν ότι τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα των ατόμων μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες στο στερεότυπο μαθηματικά και φύλο που έχει επιρροές από τις κοινωνικο-πολιτισμικές πεποιθήσεις.
Στην Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (World Values Survey), οι απαντητές ρωτήθηκαν εάν πιστεύουν ότι η μισθωτή εργασία θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο στους άνδρες σε περίπτωση ανεπάρκειας θέσεων. Ενώ στην Ισλανδία το ποσοστό που συμφωνούσε ήταν 3,6%, στην Αίγυπτο ήταν 94,9%.
Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα φαινόμενο, γνωστό ως στερεοτυπική απειλή, μπορεί να ελαττώσει την απόδοση των γυναικών στα μαθηματικά διαγωνίσματα, δημιουργώντας έτσι ένα αυτοτροφοδοτούμενο στερεότυπο των γυναικών ότι έχουν ποσοτικά λιγότερες δεξιότητες σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα στερεότυπα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση· μελέτες έδειξαν ότι συγκεκριμένα στερεότυπα (π.χ. οι γυναίκες έχουν λιγότερες ικανότητες στα μαθηματικά) επηρεάζουν την αντίληψη ανδρών και γυναικών πάνω σε αυτές τις ικανότητες και οι άνδρες εκτιμούν τη δική τους εργασιακή ικανότητα υψηλότερη από των γυναικών που εργάζονται στο ίδιο επίπεδο. Αυτή η “προκατειλημμένη αυτοεκτίμηση” έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, επειδή μπορούν να σχηματίσουν αποφάσεις εκπαίδευσης και καριέρας σε γυναίκες και σε άνδρες.
Αρχαίος κόσμος
To Σάτι, η αυτοθυσία των χηρών, επικρατούσε στην Ινδουιστική κοινωνία μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.
Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Αίγυπτο εξαρτώταν από τον πατέρα ή το σύζυγο, αλλά είχε δικαιώματα στην ιδιοκτησία και της επιτρεπόταν να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, ακόμα και ως ενάγουσα. Οι γυναίκες στην Αγγλοσαξονική εποχή είχαν επίσης ίση θέση. Οι μαρτυρίες, παρόλα αυτά, δεν είναι αρκετές για να στηρίξουν την υπόθεση ότι πολλές προ-αγροτικές κοινωνίες παρείχαν στις γυναίκες υψηλότερη θέση από τις γυναίκες σήμερα. Μετά την υιοθέτηση των αγροτικών και των καθιστικών πολιτισμών είχε καθιερωθεί η αντίληψη ότι το ένα φύλο είναι κατώτερο από το άλλο· η αντίληψη αυτή επιβαλλόταν περισσότερο σε γυναίκες και κορίτσια. Παραδείγματα σεξισμού στον αρχαίο κόσμο, αποτελούν επίσης έγγραφοι νόμοι που δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να λαμβάνουν μέρος σε πολιτικά ζητήματα. Οι γυναίκες στην Αρχαία Ρώμη δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου και δεν τους επιτρεπόταν να διατηρήσουν πολιτικό γραφείο.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια