Τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην ειδική επιτροπή της Βουλής. Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ δηλώνουν ότι δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσονται να αποφασίσουν στην ολομέλεια.
Η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και ψήφισή του αναμένεται στο τέλος Απριλίου, ενώ θα γίνει β’ ανάγνωση την Τετάρτη μετά το Πάσχα.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι «το νομοσχέδιο ήταν αντικείμενο πολύμηνων συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και στόχος του είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων καθώς όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες οδήγησαν στο κενό».
Όπως υπογράμμισε, έχουν προβλεφθεί εχέγγυα εμπιστευτικότητας ώστε ακόμη και αν αποβεί άκαρπη η προσπάθεια, να μην στιγματίζεται καμία επιχείρηση, ενώ σημαντική καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου έγκειται στη δυνατότητα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενοι να επωφελούνται από τις πρόνοιες του νόμου, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνταν από προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Καταψηφίζει η Ν.Δ.
Η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με τη γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Θριαμβολογείτε για ένα νομοσχέδιο που καθυστερήσατε δύο χρόνια για να το καταθέσετε. Δύο χρόνια στα οποία σας καλούσαμε, και εμείς και ο επιχειρηματικός κόσμος, να το καταθέσετε. Και το φέρνετε σήμερα που η αγορά πνέει τα λοίσθια», είπε.
Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση, με λογαριασμό βαρύ για την κοινωνία και την οικονομία, υποστήριξε ότι πρόκειται για «νομοσχέδιο-φενάκη, με το οποίο προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου». Η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε πάντως την πρόταση της Ν.Δ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:
– Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές).
-Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων.
-Να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια, με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.
-Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο.
Επιφυλάσσεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Επιφύλαξη δήλωσε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει μισές δουλειές».
Όπως είπε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μη λειτουργήσει σωστά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τότε το επόμενο στάδιο θα είναι οι πωλήσεις δανείων.
Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δει με προσοχή την πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Όπως μεταξύ άλλων είπε, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που διασφαλίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Ειδική αντιμετώπιση, τόνισε, θα πρέπει να έχουν και τα επιχειρηματικά σχήματα και τα business plan μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προβλέπουν ρεαλιστικές συγχωνεύσεις ή συνεργασίες χωρίς να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.
Αντίστοιχα, ευνοϊκή μεταχείριση πρέπει να υπάρχει και για προτάσεις μεταβίβασης ή εξαγοράς επιχειρήσεων που μπαίνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που να αναλάβει τη διαχείριση μέρους των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί τους από το 2018.
Τα εργαλεία που θα έχει το ταμείο να είναι μακροχρόνιες ρυθμίσεις με χαμηλά επιτόκια, διαγραφές οφειλών, ειδικά σε ποσά που αφορούν μη λογιστικοποιημένους τόκους και τηρούνται εξω-λογιστικά από τα πιστωτικά ιδρύματα και το ίδιο να ισχύει για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Καταψηφίζει το ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής , εξέφρασε τη θέση ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι το «ξεσκαρτάρισμα» ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι κυβέρνηση, κουαρτέτο και αστικά κόμματα, επιχειρούν, μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν πλευρές της, όπως είναι η εκτόξευση του χρέους των επιχειρήσεων και να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
«Κεντρικός στόχος είναι η ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, αποκλειστικά για προβληματικές και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις, στη βάση των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν μεταξύ εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και των πιστωτών», είπε μεταξύ άλλων.
Και πρόσθεσε: «Σε ένα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ότι για να περάσει το κεφάλαιο σε φάση ανάκαμψης δεν φτάνουν οι θυσίες του λαού. Είναι αναγκαίο να απαξιωθεί, να καταστραφεί και ένα μέρος του κεφαλαίου για να πάρει η μηχανή μπροστά. Και αυτό προσπαθείτε να ρυθμίσετε. Με ποιο τρόπο θα γίνει η καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου».
Το Ποτάμι
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, υποστήριξε ότι δύσκολα να βρεθούν λειτουργοί να υπογράψουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο νόμου εξισώνει μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, ενώ κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει αν και ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Ο βουλευτής του Ποταμιού εκτίμησε ότι θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις, που λόγω κρίσης έχουν ζημίες, αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από το «νόμο Κατσέλη».
«Φοβάμαι ότι το σύστημα θα μπλοκάρει στα δικαστήρια και τα πρωτοδικεία θα γίνουν χώροι υποδοχής χιλιάδων αιτήσεων που δεν θα μπορέσουν να τις διαχειριστούν, και έτσι μόνο εξωδικαστικός δεν θα είναι αυτός ο συμβιβασμός, αλλά καθαρά δικαστικός που θα πηγαίνει πίσω και τις υποθέσεις της δικαιοσύνης και τις εταιρείες που θέλουν το συμβιβασμό και θα βρίσκονται σε θέση δυσχερή», είπε επίσης.
Ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε τον κίνδυνο στρατηγικοί κακοπληρωτές να εξακολουθήσουν να ξεφεύγουν με συνεχείς παρατάσεις που θα απολαμβάνουν και επέστησε την προσοχή όλων για «τη δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου, προκειμένου οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, να μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση σαν να είχαν πτωχευτική ικανότητα με πρόταση του Δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης».
Η Ένωση Κεντρώων
Χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εκτιμά η Ένωση Κεντρώων, η οποία επιφυλάσσεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια η Ένωση Κεντρώων.
Ο εισηγητής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης, παρατήρησε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενδιαφέρονται χιλιάδες επιχειρήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι και το σχέδιο νόμου δεν αφορά απόλυτα εξωδικαστικό συμβιβασμό και το επιζητούμενο όφελος σε χρόνο δεν θα αποδεχθεί ιδιαίτερα σημαντικό.
Ζήτησε να διευκρινιστεί αν η υπαγωγή στη ρύθμιση περιλαμβάνει και στεγαστικά και προσωπικά καταναλωτικά δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «αν το νομοσχέδιο αποτελεί άνιση μεταχείριση απέναντι σε πολίτες που και αυτοί επιθυμούν τη ρύθμιση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τους ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα».
Όπως είπε μεταξύ άλλων, «η απαίτηση να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός ρύθμισης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ίσως θα έπρεπε να μπουν και άλλα κριτήρια ποιοτικά, όπως και το κριτήριο για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση».