24.04.2017, 18:07 | efsyn.gr
Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είχε ο Γιάννης Δραγασάκης και υπουργοί της κυβέρνησης, με αντικείμενο την ενημέρωσή τους για θέματα του αντικειμένου τους. Όπως τονίστηκε, οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Στη σύσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τους διευθύνοντες συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Βank, της Eurobank-Ergasias, της Τράπεζας Αττικής και της HSBC, εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπ. υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, η γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου, ο γ.γ. Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Κάλεσμα Δραγασάκη
Κατά την παρέμβασή του, ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς και οι πρόσφατες επαφές στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν ακριβώς την κοινή βούληση για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών και υπογράμμισε: «Η διελκυστίνδα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Όσον αφορά την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε τις τράπεζες να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για Δίκαιη και Βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατό τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία, βεβαίως με τρόπο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα του παρελθόντος.
Σημείωσε ότι για να το πετύχουν θα πρέπει παράλληλα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να επιτευχθεί ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Επιπλέον, σημαντικό βήμα θα είναι η δυνατότητα διάθεσης κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές και η πρόοδος στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση των ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Κόκκινα δάνεια»
Στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία.
Όπως επισήμανε, σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τρόπο ώστε μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδειχθεί και μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Άλλο στοιχείο συμβολής του τραπεζικού συστήματος είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που συμβάλλει στη διαφάνεια των συναλλαγών και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για την εδραίωση ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης απαλλαγμένης από τις αμαρτίες και τις παθογένειες του παρελθόντος.
«Ειδικότερα, στο θέμα της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας και της νέας κλαδικής παραγωγικής εξειδίκευσης θα είναι αμοιβαία επωφελές οι μεν τράπεζες να γνωρίζουν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, η δε κυβέρνηση και οι φορείς του κράτους να γνωρίζουν τις τάσεις που διαφαίνονται και τα σήματα που οι τράπεζες συλλαμβάνουν από τη σχέση τους με την αγορά, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Συνευθύνη»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για «συνευθύνη» και στενή συνεργασία ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να ανασυγκροτηθεί.
«Πόσο μάλλον που στη χώρα μας συγκεκριμένα η διάσωση και η ύπαρξη των τραπεζών στηρίζεται στην τεράστια αιμοδοσία της κοινωνίας και το δανεισμό του κράτους».
Και πρότεινε δύο ενέργειες για συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο.
Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάγκη ύπαρξης μιας ει δυνατόν θεσμοθετημένης επικοινωνίας με τους φορείς άσκησης της πιστωτικής πολιτικής.
«Προτείνω λοιπόν να δρομολογήσουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων και αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας».
Η δεύτερη έχει να κάνει με την έγκαιρη ενημέρωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών κατά το στάδιο της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ειδικά μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη συγκρότηση μιας μόνιμης δομής, ενός μόνιμου διαύλου ενημέρωσης και συνεργασίας για συναφή θέματα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες.
Δήλωση Καραμούζη
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλαος Καραμούζης, έκανε την εξής δήλωση:
«H EET και οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και υπουργούς (τσακαλώτο, Κοντονή) και ανταλλάξαμε απόψεις για τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα».
»Συζητήσαμε σε πολύ γόνιμο κλίμα για τα θέματα ρευστότητας, της χρηματοδότησης της οικονομίας, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τα θέματα ηλεκτρονικών συναλλαγών».
»Καταλήξαμε στο να διαμορφώσουμε μια σειρά από επιτροπές συνεργασίας ώστε να βελτιώσουμε το κλίμα και να επιλύσουμε τα θέματα που απασχολούν και τον τραπεζικό τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις και την οικονομία».
»Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας θα βελτιώσει το κλίμα και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
/27256894/Efsyn_180X150_Inside_Article_Oikonomia
adtext
Τι αποφασίζουν τα Δικαστήρια για τις συντάξεις;
Δικαιώνονται οι Συνταξιούχοι για τις μνημονιακές περικοπές;
Κλείσιμο διαφήμισης από το Διακ. προβολής διαφ.Οι διαφημίσεις μου |
Δεν ενδιαφ. για τη διαφ. |
Εμφ. διαφ. πολλές φορές |
Η διαφ. ήταν ακατάλληλη |
Περιεχόμ. με διαφημίσεις |
Θα προσπαθήσουμε να μην εμφανίσουμε ξανά αυτήν τη διαφήμιση |
Κλείσιμο διαφήμισης από το |
✕
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: